browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Ørretpers og ny karpelokalitet

Posted by on 28. juni, 2012

I finværet idag fikk jeg en sjelden trang til å gjøre noe annet en stund enn å sitte på terrassen og lese krim, og da ble det en sjelden fisketur. Siden jeg ikke ville bruke lang tid i bil i finværet ble det tur til et nærliggende ørretvann. Dette vannet er egentlig veldig spennende selv om jeg aldri har fått annet enn småørret der-jeg har dratt opp hundrevis i årenes løp, med en foreløpig topp på 360gram…. Har faktisk flere ganger fanget gytemoden fisk på like over 100gram i dette vannet/bekken så dette er et veldig typisk overbefolket vann. Det er dog ikke hele sannheten- det ble for endel år siden tatt abbor(jupp-abbor!) på garn i dette vannet, og det har også versert rykter om karpe! Jeg har aldri hørt om karpefangster fra vannet, men det er kanskje ikke så rart-den gjengse ørretfisker fanger ikke karper på slump til vanlig. Helt usannsynlig er det dog ikke, på slutten av 70-tallet eller begynnelsen på 80-tallet dukket det opp mye rart i vann på Haugalandet- abbor ble tatt i flere vann (et ble faktisk rotenonbehandlet), gjedde dukket opp for å bli sammen med vasspesten i flere vann-og både karuss og karpe er antageligvis satt ut i samme tidsrom. Noen av disse vannene vet vi om og fisker på (gjedderekorden på Karmøy er over 8kg!!!) mens andre blir bare rykter-eller artene er forsvunnet av seg selv, som f.eks karussen på Torvastad og aborren i dette vannet.

Uansett-det var ørret jeg skulle fiske, og mtp at det var midt på dagen i solsteiken var det naturlig å gå for lett meitefiske med dupp&metemark. Jeg hadde vel ikke de største forhåpningene, men det viktigste var nå egentlig turen! Jeg skulle dog bli positivt overrasket- ikke bare var fisken bitevillig, men det var fin fisk også! Jeg hadde ikke passende vekt med meg, men den ene anslo jeg til ca 400-450 gram, altså MONSTERFISK til dette vannet å være. Det smakte riktig godt i solsteiken kan jeg love, særlig når den ble etterfult av et par fine fisk til på rundt 200-250gram, også det stor fisk til vannet å være. Video av den store ligger forøvrig nederst i denne bloggposten.

Flott ørret i sola Foto:Karl Inge Stumo

Ørret ER en nydelig fisk! Foto:Karl Inge Stumo

Det gode ørretfisket var imidlertid ikke dagens høydepunkt, for det kom mens jeg sto på en liten høyde og speidet etter aktivitet. Like foran meg seg en fisk som relativt åpenbart ikke var en ørret inn mot gruntområdet….en KARPE!!! Heldigvis hadde jeg kamera i hånda ellers hadde jeg blitt alvorlig sur på meg selv! Det er ikke så lett å ta bilder av fisk under vann under slike lysforhold, men det er vel ikke noen tvil om at dette er karpe-og at det er fisk av voksen størrelse også..så det spørs om makken ikke er byttet ut med mais neste gang, selv om det nok er litt vann mellom fiskene mtp alle gangene jeg har fisket her uten å se de tidligere…

Karpe på Karmøy Foto:Karl Inge Stumo

Karpe er også flotte fisker… Foto:Karl Inge Stumo

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

4 Responses to Ørretpers og ny karpelokalitet

 1. smed

  Trur eg vett kor dette e, og trur dermed eg har nytt satsingsområde når tiå strekke te! 🙂

 2. admin

  KJFNF hadde vel flere rondar itte abbor de aldri fekk ja, men karpe går normalt ikke på garn-hsuke faktisk me brukte kano itte aure under prøvefiske engang, det var risikosport…

 3. Ola Gismervik

  Eg har vert me å fiska ut abbor i d vannet, uten å se ein einaste ein.
  Me brukte jo K.J.F.N.F sine garn å pinoner-jolla.
  Ene dagen fekk me vel i øvekant av 200 stk aure på 6 garn, den styste va ekstremt stor i forhold t resten av gjengen, vektå stoppa på 340 gram 😉
  Ska heller ikkje skryta på meg at me fekk nåke Karpa heller.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.